Tag: gegevensbescherming

Gastblog: EDPB-EDPS Opinion: four lessons for the AI Regulation and data protection
Gastblog: EDPB-EDPS Opinion: four lessons for the AI Regulation and data protection

Op 18 juni 2021 hebben het Europees Comité voor gegevensbescherming (European Data Protection Board – EDPB) en de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming (European Data Protection Supervisor-EDPS) een gezamenlijk advies uitgebracht over het voorstel van een AI Verordening. In deze blogpost worden enkele bevindingen van het gezamenlijk advies 5/2021 van de EDPB/EDPS door Jenny Bergholm besproken, met name wat betreft de relatie met het EU-kader voor gegevensbescherming.

Publicaties
Zuid-Korea – Veroordeling van chatbot-ontwikkelaar door gegevensbeschermingsautoriteit
Zuid-Korea – Veroordeling van chatbot-ontwikkelaar door gegevensbeschermingsautoriteit

Een chatbot-ontwikkelaar werd veroordeeld voor het niet naleven van verschillende verplichtingen onder de Zuid-Koreaanse gegevensbeschermingswetgeving.

Publicaties
Verenigd Koninkrijk – Department for Digital, Culture, Media & Sport – Data: A New Direction
Verenigd Koninkrijk – Department for Digital, Culture, Media & Sport – Data: A New Direction

De Britse overheid heeft in september een reeks voorstellen gelanceerd om de huidige regelgeving inzake gegevensbescherming te hervormen naar een meer ambitieus, groeibevorderend en innovatievriendelijk wetgevend kader.

Publicaties
Verslag Data-Date: Privacy in Smart Cities
Verslag Data-Date: Privacy in Smart Cities

Tijdens de Data-Date “Privacy in smart cities” gingen we dieper in opde bescherming van persoonsgegevens in de ontwikkeling van Smart Cities.

Publicaties
Verslag: Ada Lovelace Instituut – Webinar “Responsible AI research: challenges and opportunities”
Verslag: Ada Lovelace Instituut – Webinar “Responsible AI research: challenges and opportunities”

Op woensdag 3 november organiseerde het Britse Ada Lovelace Institute een online panelgesprek omtrent verantwoord AI-onderzoek.

Publicaties
Hong Kong - PCPD richtlijnen met betrekking tot ontwikkeling en gebruik van AI
Hong Kong - PCPD richtlijnen met betrekking tot ontwikkeling en gebruik van AI

Richtsnoeren van de PCPD die organisaties helpen inzicht te krijgen in en te voldoen aan de toepasselijke voorschriften met betrekking tot privacy en gegevensbescherming.

Publicaties
China – Recente nieuwe gegevensbeschermingswetgeving: Data Security Law en Personal Information Protection Law
China – Recente nieuwe gegevensbeschermingswetgeving: Data Security Law en Personal Information Protection Law

De Chinese gegevensbeschermingswetgeving wordt uitgebreid met twee nieuwe wetten, waaronder de zogenaamde Chinese ‘GDPR’.

Publicaties
Klaar voor de AVG in 10 stappen
Klaar voor de AVG in 10 stappen

Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt moet voldoen aan de AVG-wetgeving. Hierbij moet je rekening houden met een aantal principes. Maar hoe begin je er aan? Deze fiche legt in 10 stappen uit wat je moet doen om in orde te zijn met de AVG.

Publicaties
Rapport: Bevoegdheden en het delen van gegevens [update]
Rapport: Bevoegdheden en het delen van gegevens [update]

In dit rapport staat de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende beleidsniveaus en de impact ervan op data-gedreven beleid en onderzoek centraal.

Publicaties
brAInfood: Strategieën om je privacy te beschermen
brAInfood: Strategieën om je privacy te beschermen

In deze brAInfood geven we je tips om je gegevens beter te beveiligen tegen allesomvattende surveillance door bedrijven of overheden en/of het openbaar beschikbaar worden van al jouw data door één enkel datalek.

Publicaties
brAInfood: Databescherming en chatbots
brAInfood: Databescherming en chatbots

Deze brAInfood licht enkele aandachtspunten m.b.t. chatbots toe, en geeft jongeren enkele tips om hun (persoons)gegevens beter te beschermen.

Publicaties
ACTUA: het belangrijkste nieuws op het snijvlak van AI, data en maatschappij
ACTUA: het belangrijkste nieuws op het snijvlak van AI, data en maatschappij

22 februari 2021: Het laatste nieuws over data en artificiële intelligentie (AI) voor jou samengevat in een handig overzicht.

Publicaties
Wáár heb ik toestemming voor gegeven?
Wáár heb ik toestemming voor gegeven?

Websitebezoekers hebben regelmatig geen idee welke persoonsdata zij hebben gedeeld en voor welke doeleinden zij toestemming hebben gegeven. imec-SMIT-VUB onderzoekers Ine Van Zeeland en Natasja Van Buggenhout deden onderzoek naar de waarde van persoonsgegevensverwerking in de Vlaamse mediasector.

Publicaties
SSST... Niet aan de GBA vertellen.
SSST... Niet aan de GBA vertellen.

Een korte brochure over hoe je rekening kan houden met gegevensbescherming door ontwerp- en standaardinstellingen van je AI-toepassing.

Publicaties