Tag: privacy

Guest blog: 5 trends in AI Governance from the 2024 CPDP conference
Guest blog: 5 trends in AI Governance from the 2024 CPDP conference

Ine van Zeeland summarises 5 trends from the Computers, Privacy and Data Protection (CPDP) conference 2024.

Publicaties
India  – Digital Personal Data Protection Bill
India – Digital Personal Data Protection Bill

Het Indiase parlement heeft een wet goedgekeurd die de verwerking van digitale persoonsgegevens moet reguleren.

Publicaties
De camera’s in Qatar zijn geen duurzame oplossing voor supportersgeweld
De camera’s in Qatar zijn geen duurzame oplossing voor supportersgeweld

Invasieve en verregaande cameramonitoring is geen goede oplossing om incidenten uit voetbalstadions te weren. Een inclusieve aanpak biedt een duurzamere uitweg

Publicaties
Nederland - Werknemers monitoren door middel van webcams is illegaal
Nederland - Werknemers monitoren door middel van webcams is illegaal

Een Nederlandse rechtbank oordeelde dat het monitoren van een werknemer door middel van een webcam onwettelijk is.

Publicaties
De highlights van Open Belgium 2022
De highlights van Open Belgium 2022

Wat heb je gemist van Open Belgium 2022: we zetten het op een rijtje.

Publicaties
ENISA – Technieken voor gegevensbescherming door ontwerp
ENISA – Technieken voor gegevensbescherming door ontwerp

Het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (ENISA) publiceerde een nieuw rapport rond technieken voor gegevensbescherming door ontwerp.

Publicaties
Verslag Data-Date: Privacy in Smart Cities
Verslag Data-Date: Privacy in Smart Cities

Tijdens de Data-Date “Privacy in smart cities” gingen we dieper in opde bescherming van persoonsgegevens in de ontwikkeling van Smart Cities.

Publicaties
Opinie:  'Surveillance' is niet noodzakelijk de beste term
Opinie: 'Surveillance' is niet noodzakelijk de beste term

Rob Heyman waarschuwt voor de neiging om elke vorm van cameratoezicht meteen als 'surveillance' te labelen: dit belemmert namelijk elke discussie over de potentiële maatschappelijke meerwaarde

Publicaties
Verslag Data-Date: Sharing is caring? Bevoegdheidsverdelingen, mobiliteit en data
Verslag Data-Date: Sharing is caring? Bevoegdheidsverdelingen, mobiliteit en data

Tijdens de Data-Date “Sharing is caring? Bevoegdheidsverdelingen, data en mobiliteit” gingen we dieper in op de gemiste opportuniteiten voor data in duurzame mobiliteit. Lees het verslag hier of herbekijk de Data-Date hier.

Publicaties
brAInfood: Strategieën om je privacy te beschermen
brAInfood: Strategieën om je privacy te beschermen

In deze brAInfood geven we je tips om je gegevens beter te beveiligen tegen allesomvattende surveillance door bedrijven of overheden en/of het openbaar beschikbaar worden van al jouw data door één enkel datalek.

Publicaties
Raad van Europa: Guidelines on Facial Recognition
Raad van Europa: Guidelines on Facial Recognition

De Raad van Europa heeft richtlijnen opgesteld voor gezichtsherkenningstechnologie.

Publicaties
Wáár heb ik toestemming voor gegeven?
Wáár heb ik toestemming voor gegeven?

Websitebezoekers hebben regelmatig geen idee welke persoonsdata zij hebben gedeeld en voor welke doeleinden zij toestemming hebben gegeven. imec-SMIT-VUB onderzoekers Ine Van Zeeland en Natasja Van Buggenhout deden onderzoek naar de waarde van persoonsgegevensverwerking in de Vlaamse mediasector.

Publicaties
Welkom Signalgebruiker, say hello to privacy
Welkom Signalgebruiker, say hello to privacy

Kenniscentrum Coördinator Rob Heyman laat zijn licht schijnen over de vraag of we Whatsapp moeten inruilen voor Signal.

Publicaties
brAInfood: Databescherming en voice assistants
brAInfood: Databescherming en voice assistants

Deze brAInfood licht een aantal aandachtspunten toe met betrekking tot de privacy en gegevensbescherming van voice assistants.

Publicaties
Tool: Method LINDDUN
Tool: Method LINDDUN

Privacy wordt steeds meer bekend en steeds belangrijker in de ontwikkeling van nieuwe applicaties. LINDDUN is een methode ontwikkeld voor het beheer van privacy binnen een AI toepassing.

Publicaties
Reconstructie: Hoe de technologie achter de (Belgische) corona-app tot stand kwam.
Reconstructie: Hoe de technologie achter de (Belgische) corona-app tot stand kwam.

De Belgische app zal ‘CoronAlert’ heten en vermoedelijk voor eind september beschikbaar zijn. In dit artikel maken we een reconstructie van hoe de achterliggende technologie die in de app gebruikt zal worden tot stand kwam.

Publicaties
Cyber Talk: Contact tracing apps: balancing public health and personal privacy
Publicaties
Blog: De corona-app: je hoeft niet te kiezen tussen individuele privacy en volksgezondheid
Blog: De corona-app: je hoeft niet te kiezen tussen individuele privacy en volksgezondheid

Om ervoor te zorgen dat een corona-app écht een meerwaarde heeft, moet een aanzienlijk deel van de bevolking de app gebruiken. En dus is het belangrijk om de zorgen van de twijfelaars en weigeraars ernstig te nemen: hoe kan toch voldoende vertrouwen gewekt worden in de app om de acceptatie onder de bevolking te verhogen?

Publicaties
AI en covid-19: Een pandemie mag geen excuus zijn voor ‘function creep’
AI en covid-19: Een pandemie mag geen excuus zijn voor ‘function creep’

AI-systemen kunnen ons helpen covid-19 te bestrijden. Maar wanneer weegt het algemene belang niet langer op tegen het individuele belang?

Publicaties